—–

 

 

insurans kereta terbaik 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

5 Petua untuk Mendapatkan Yang Terbaik daripada Polisi Insurans Kereta Anda

 

Membeli-belah dan memutuskan polisi insurans kereta baharu anda atau memperbaharui polisi sedia ada boleh menjadi pilihan yang sangat sukar untuk dibuat dengan berpuluh-puluh polisi yang berbeza untuk dipilih. Di tengah-tengah lautan pilihan, anda mungkin berada di hujung akal cuba memikirkan semuanya. Jangan risau, bantuan sudah dekat!

Memudahkan membeli-belah insurans kereta
Memilih polisi insurans kereta yang betul yang paling sesuai dengan anda tidak semestinya sukar. Dengan maklumat yang betul di tangan dari permulaan serta mengetahui faktor yang betul untuk dipertimbangkan, memilih polisi insurans boleh semudah memesan secawan kopi.

Berikut ialah lima langkah cepat dan mudah untuk membimbing anda melalui proses tersebut:

1. Sediakan dokumen dan kertas kerja anda
Perkara pertama dahulu – asas. Pastikan anda mempunyai kertas kerja yang betul dan terkini untuk diri sendiri, rakan pemandu dan sudah tentu kenderaan itu sendiri. Sebagai contoh, sediakan salinan kad pengenalan (IC) atau pasport untuk semua pemandu yang anda ingin daftarkan kepada kenderaan dan butiran pendaftaran kereta itu sendiri. Jika anda pemilik kereta sedia ada, pastikan anda mempunyai polisi insurans terdahulu anda. Ini berguna apabila membandingkan had perlindungan anda sebelum ini dan butiran lain dengan polisi baharu anda.

2. Ketahui istilah insurans anda
Bagi sesetengah daripada kita, dokumen insurans mungkin kelihatan tidak dapat ditafsirkan seperti hieroglif purba. Sebagai contoh, apakah yang spesifik seperti perlindungan nilai yang dipersetujui, penambahbaikan, elaun bantuan banjir dan sebagainya? Memandangkan polisi insurans kereta diberi mandat, mengetahui perkara yang anda inginkan adalah kunci dalam mengenal pasti polisi yang paling sesuai dengan keperluan anda.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

Sama seperti bagaimana orang ramai perlu menilai kesihatan mereka oleh pakar perubatan semasa mendaftar untuk polisi insurans hayat, anda perlu mengetahui nilai kereta anda sebelum menginsuranskannya, agar anda melindungi kereta anda dengan sewajarnya. Mungkin anda tidak perlu mencari ini untuk kereta baharu, tetapi ia sememangnya maklumat penting untuk kereta terpakai lama. Selain itu, pastikan kereta anda didaftarkan dengan pembuatan, model dan tahun pembuatan yang betul untuk penilaian optimum pada polisi anda.

3. Pilih cara terbaik untuk mendapatkan polisi anda
Sama ada anda membeli polisi insurans baharu untuk kereta baharu anda atau hanya memperbaharui polisi sedia ada, mendaftar untuk insurans daripada pengedar anda biasanya merupakan pilihan terbaik. Ia mudah dan menjimatkan masa untuk diperkatakan. Tambahan pula, anda boleh mendapat tawaran hebat dengan polisi yang direka khas untuk kereta dan keperluan anda. Peniaga anda akan mahir dalam selok-belok pilihan polisi sambil dapat memberikan nasihat profesional. Tambahan pula, peniaga akan menjadi sumber sokongan terbaik anda apabila anda memerlukan bantuan dalam situasi yang tidak diingini.

Contohnya, dia boleh membantu anda mendapatkan Bantuan Auto, jika kereta anda rosak, jika anda perlu menggantikan tayar atau bateri pancit, atau walaupun kereta anda kehabisan minyak.

4. Buat perbandingan yang betul
Kadang-kadang nampaknya pembolehubah yang perlu kita pertimbangkan semasa memilih dasar boleh dikatakan tidak berkesudahan. Sudah tentu, kos premium adalah komponen utama dalam membuat keputusan kami, tetapi kami juga perlu ingat untuk melihat kos dan yuran tersembunyi dalam cetakan halus. Adalah penting untuk menyemak nilai yang diinsuranskan dan takat perlindungan, serta jenis pembayaran sekiranya berlaku jumlah kerugian, serta faedah lain yang ditawarkan.

Sebagai contoh, pemilik kereta lama harus sentiasa menyemak butiran seperti dasar penambahbaikan, kerana anda tidak mahu terkena bil besar yang tidak dijangka sekiranya pembaikan besar diperlukan. Kehidupan boleh menjadi tidak dapat diramalkan, jadi adalah bijak untuk tidak mengabaikan ciri-ciri lain dalam pelan insurans kereta, seperti perlindungan dibundel untuk perlindungan tambahan, perlindungan cermin depan, perlindungan kerosakan banjir, perlindungan inklusif untuk semua pemandu dan banyak lagi – pilihan diteruskan, jadi pastikan anda memilih pilihan yang paling sesuai dengan anda.

5. Beli polisi insurans kereta anda
Apabila anda berpuas hati dengan keputusan anda, tiba masanya untuk menandatangani garis putus-putus! Tetapi jangan lupa, memperbaharui polisi insurans kereta anda adalah urusan tahunan, walaupun anda tidak banyak melakukan perjalanan. Sentiasa ingat untuk memperbaharui insurans kereta anda tepat pada masanya untuk memastikan anda dilindungi sepenuhnya, tidak kira sama ada anda memandunya setiap hari atau tidak atau telah terbiar selama berbulan-bulan.

Akhir sekali, memandangkan keadaan hidup kita sentiasa berubah, semak keperluan insurans anda setiap tahun dan semak sama ada polisi insurans kereta yang anda miliki masih sesuai untuk anda. Jangan hanya memperbaharui polisi semasa anda secara automatik. Keperluan kami berubah, begitu juga dengan perlindungan kami.

 

Tanpa sebarang kos tambahan, Program Insurans Proton menawarkan elaun pelepasan sehingga RM1,000 jika kereta anda rosak akibat banjir; perlindungan sehingga RM1,000 untuk membaiki atau menggantikan kunci kereta anda jika hilang atau rosak akibat kecurian (iaitu ragut, rompakan atau pecah rumah); dan penepian kos penambahbaikan sehingga 10 tahun – satu kebaikan jika anda bercadang untuk mengekalkan kereta anda untuk jangka masa panjang.

Pelanggan juga menerima perlindungan nilai yang dipersetujui sehingga 12 tahun, di mana pembayaran untuk jumlah tuntutan kerugian adalah berdasarkan nilai yang dipersetujui dalam polisi bergantung pada model dan tahun kereta anda – tawaran yang lebih baik berbanding dengan bayaran nilai pasaran- keluar berdasarkan nilai pengiraan kenderaan anda pada masa tuntutan.

Pelanggan Program Insurans Proton juga boleh menikmati kelulusan tuntutan segera* sekiranya berlaku tuntutan kemalangan – tanpa sebarang penyelaras diperlukan! Untuk ketenangan fikiran tambahan, anda juga akan mendapat bantuan 24 jam di tepi jalan dan menunda dengan menghubungi Talian Perkhidmatan Penjagaan PROTON di 1-800-88-8398.

Akhir sekali, untuk mempermanis perjanjian, kos RM10 untuk setiap pemandu tambahan akan diketepikan, kerana Program Insurans Proton akan mengakui setiap pemandu anda yang diberi kuasa tanpa sebarang kos tambahan.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *